“We have not even to risk the adventure alone for the heroes of all time have gone before us. The labyrinth is thoroughly known… we have only to follow the thread of the hero path. And where we had thought to find an abomination we shall find a God.”

The Hero Path ― Joseph Campbell

 

 

Al lopend lost het op

Het labyrint is te zien als de navigatiekaart voor het leven. Sinds mijn ontdekking hiervan is het labyrint steeds meer onderdeel gaan uitmaken van mijn werkzaamheden. Ik heb labyrintcoaching ontwikkeld, schreef het boekje Vingerlabyrintlopen, bracht een labyrint kaartenset uit en legde verschillende labyrinten aan, waaronder bij het Klooster Nieuw Sion waar ik ook mijn coachingssessies geef.

Wereldwijd en in allerlei culturen zie je de symboliek van het labyrint terug. Deze oude vrouwelijke vorm kan je zien als een baarmoeder en werd voor verschillende inwijdingsrites gebruikt. Er bestaan even zoveel verhalen en mythes over het labyrint als de Minotaurus van Minos en de draad van Ariadne. In de christelijke traditie werd later het lopen van het labyrint gezien als een pelgrimage, een weg om dichter bij God en zo dichter bij jezelf te komen.

Het lopen van een labyrint is een metafoor voor het levenspad

Elke wending in een labyrint staat voor veranderingen in het leven en hoe je daar mee om gaat of kan gaan. Een labyrint is te zien als een pad vol wendingen met een weg naar het centrale middelpunt. In tegenstelling tot een doolhof kan je in het labyrint niet verdwalen. De wendingen nemen je op natuurlijke wijze mee, de weg naar binnen gaat over het ontdekken van je kwaliteiten en de weg naar buiten staat voor het gebruiken van je kwaliteiten.

DOOR DE BILATERALE STIMULATIE BIJ HET LOPEN VAN EEN LABYRINT, TREEDT ER EEN EFFECT OP WAT TE VERGELIJKEN IS MET EFT OF EMDR.

Als je een labyrint loopt en tegelijkertijd aan een moeilijke situatie of trauma denkt, dan merk je dat door het lopen en het volgen van de wendingen in het pad, de lading die op het thema zit verdwijnt. Dit komt door het slingerende pad in het labyrint, waar je soms rechts gaat en dan weer links en dan weer links, of rechts. Je lijkt tijdens het lopen eerder verder van het middelpunt te komen, dan dat je er komt. Door de wendingen en onvoorspelbaarheid van het pad in een labyrint stimuleer je de linker- en rechterhersenhelft tot samenwerken. De beweging van het lopen, het schijnbaar willekeurig rechts- of linksom gaan en het denken aan het thema, laat de negatieve lading op de gebeurtenis oplossen. Het effect van het lopen van een labyrint is te vergelijken met EMDR of EFT-behandeling.

Labyrintcoaching is een snelle en effectieve manier om:

Vingerlabyrint

In mijn trainingen en coachingssessies maak ik zowel gebruik van het fysieke labyrint als het vingerlabyrint.

Met het lopen van een labyrint, breng je in kaart wat jouw kwaliteiten zijn en ervaar je hoe die optimaal te gebruiken in je dagelijks leven.

Gebruik van het vingerlabyrint:
Als je met je vingers de weg door het vingerlabyrint volgt, krijg je voeling met de algemene symboliek van het labyrint. De gang door een labyrint kent drie fasen: ontdekken, ontvangen en gebruiken, ook wel samengevat in het woordje OOG.

De weg naar binnen staat voor het ontdekken van je kwaliteiten.

Het verblijf in het centrum staat voor ontvangen: je komt er in verbinding met je innerlijke kern, oftewel met je Bron. Je gaat ruimte ervaren en innerlijke stilte.

De weg weer terug naar buiten staat in het teken van het gebruiken van je kwaliteiten. Wat heb je gevonden tijdens je reis door het labyrint en hoe kan je dat inzetten om je doelen haalbaar te maken in je dagelijks leven?

Wil je weten hoe je het vingerlabyrint kan gebruiken? Ik geef online trainingen en sessies met het vingerlabyrint. Het lopen van het vingerlabyrint is een vast onderdeel van mijn coaching en retraites.

Mijn boek Vingerlabyrintlopen legt uit met veel praktijkvoorbeelden, hoe je het labyrint kan gebruiken. Ook de theorie over het werken met een labyrint, staat daarin duidelijk besproken. Via de Therapeutenwinkel zijn de vingerlabyrinten te bestellen, ook het boekje vind je daar.

© 2022 John Musterd | Labyrintcoaching & training